С Ботевска воля, с Ботевски дух!

Най-важното за Ботев Враца II

Цялото ни внимание в последните дни бе насочено към битката с ЦСКА. Разбираемо мачът с „червените“ бе сред най-очакваните във Враца. Сега е време да представим и дублиращия ни отбор преди днешния му мач.

От 18 часа на централния терен ще се изиграе първият домакински мач на Ботев Враца II в Трета лига. След два успеха в първите два кръга без допуснат гол и първо място в класирането, отборът воден от Любен Любенов и Тодор Гарев посреща Партизан Червен Бряг.

За дублиращия отбор на Ботев Враца ще се говори много в близко бъдеще. Той бе изграден и продължава да се развива върху три основни принципа.

1. Дублиращият отбор дава възможност за изява на местни момчета.
2. Дублиращият отбор дава възможност изява на млади и можещи футболисти.
3. Дублиращият отбор дава възможност за преход към професионалния футбол

За съжаление около отбора се въртяха и много неверни слухове, които в последната година предпочитаме да опровергаваме повече с действия, отколкото с изявления в пресата.

1. Този отбор се прави с предизборна цел, защото създаването му съвпадна с местните избори миналата есен. Очевидно проектът продължи и след изборите, дори на по-високо ниво.

2. Дублиращият отбор е създаден, за да замести първия отбор при фалит, който се готви след изборите. Първият отбор обаче остана в Първа лига, посреща вековния юбилей в елита, дубълът се качи в Трета лига на база футболните си резултати и не на последно място, платихме над 500 000 лв. задължения към НАП, което очевидно е точно обратното на тази теза.

3. В дублиращия отбор няма да се дава възможност за изява на млади момчета, а ще играят само ветерани. Играят най-подготвените и най-добре трениращите.


Идеята за дублиращ отбор в аматьорския футбол не е патент на Ботев Враца. Прави се на много места по света, като в последните месеци все по-често се случва и в България. В това отношение определено дадохме пример. Основната цел на тези формации навсякъде е да дават възможност за развитие на млади таланти. Не резултатите на отбора, а израстването на футболистите в него и готовността им да намерят място в професионалния футбол е критерият, който има най-голямо значение. Това не означава, че всеки мач не се излиза за победа. Победата е най-свещенното нещо в спорта и тя винаги е цел.

Място в титулярния състав намират най-добре подготвените към момента. Без значени от възраст, опит или място за раждане. Като във всеки спортен отбор по света. Младите получават шанс на база представянето си в тренировъчния процес и поведението извън терена, а не само защото са в юношеска възраст.

Много хора питат каква ще е цената на билетите в тези мачове?

Срещите на дублиращия отбор в Трета лига ще се организират по стандарт максимално близък до тези на първия тим. На централния терен и с всички съпътстващи дейности. Имаме желание въпреки аматьорския си статус, местните момчета също да получават възнаграждения за труда си. За това както имаме най-евтините билети в Първа лига, така пък ще имаме най-скъпите в Трета лига. Цената отново е 5 лв.

Разбира се няма да върнем никого, който иска да гледа Ботев Враца II но няма финансова възможност. За целта на първия мач днес няма да слагаме проверка за билети на входа. Ще работи само касата, който има възможност и желание да подкрепи момчетата със своите 5 лева. Останалите също са добре дошли.

До момента при гостуванията в Дреновец (0:3) и Видин (0:4) имаше по около 300-400 души. Вярваме, че нашият отбор ще бъде най-силно подкрепяният домакин в тази група. Както беше преди 5 години, когато представителния ни тим беше в Трета лига.

Очакваме ви на стадиона – мачът е днес от 18 часа!