С Ботевска воля, с Ботевски дух!

„Детската градина“ се пренесе в Първа лига, какво да очакваме от Ботев Враца II през новия сезон?

През лятото всички погледи бяха насочени към промените в представителния тим, но нека да ви запознаем и какво се случва в дубъла. Добрата новина е, че четири момчета от втория отбор вече са изцяло при мъжете. Това са голмайсторът Виктор Василев, родените през 2004 Мирослав Маринов и Красимир Тодоров и вратарят Христо Георгиев. Трима дори започнаха като титуляри в първите три срещи от Първа лига. Още десетина момчета ще получават шанс да тренират с първия отбор – Валентин Томов, Теодор Георгиев, Станислав Петков, Йордан Желев, Асен Русинов, Георги Радев, Християн Петков, Кристиян Георгиев, Никола Нейчев и Пламен Спасов. Дани Моралес следи изкъсо процесите в отбора.

Остават опитните Любослав Петров и Тодор Горанов, като за жалост в посока София ни напусна Любо Младенов. Като ново попълнение можем да отчетем халфа Йоан Иванов от Берое. Родените през 2005 година Любомир Василев, Ивайло Дудушки и Борислав Христов ще имат много по-водеща роля. А карето от представилия се блестящо в Елитната група U15 Митко Панов, Деян Танчев, Павел Иванов и Николай Константинов вече е пълноправна част от отбора. Последното пък трябва да бъде сигнал към набор 2007, че след една година могат и те да заслужат място тук. Но преди това трябва да защитят името на Ботев Враца в Елитната група до 15 години.

Ако през пролетта наричахме дублиращия отбор на Ботев Враца в Трета лига „детската градина“, то в някои от летните контроли средната възраст на тима вече пада до 17 години. Тенденцията е ясна! Резултатите нямат значение. Работата в тренировъчния процес е по-важна от безкрайната селекция. Децата от школата имат най-голям шанс да попаднат в Ботев II. Интересът от водещи млади футболисти у нас да се присъединят към нашия клуб съвсем естествено също нараства. Дисциплината, манталитетът и готовността да излезеш от зоната си на комфорт в името на отбора са водещите качества, които треньорският екип иска да вижда всеки ден.

Ботев II продължи една странна своя традиция – да не печели мачове в предсезонната подготовка. Както и през зимата, момчетата записаха само едно реми (4:4 в Мездра), загубиха две срещи от тимове в Югозападната Трета лига и отстъпиха минимално с 1:2 в първата си международна контрола срещу Бней Сахнин в Правец.

Разбира се и през новия сезон резултатите няма да са от голямо значение. Всеки спортист се състезава за победа, но и от пораженията има какво да се научи. Единственото сигурно е, че няма по-пряка връзка между юношеския футбол и Първа лига от това, което предлага като концепция за развитие Ботев Враца II.

Северозападната Трета лига стартира днес, като започваме с гостуване на водения от Ферарио Спасов отбор на Севлиево. Да пожелаем успех на децата и дано поне още двама от тях да дебютират в Първа лига до края на сезона. Петима вече го сториха!